W przebiegu choroby Alzheimera dochodzi do zaburzenia pamięci, osobowości, mowy i czynności ruchowych, a także zachwiania czy zmiany nastroju. Planując dietę, warto wziąć pod uwagę wszystkie z powyższych objawów, dlatego ważny jest nie tylko jej skład, ale także forma podania i konsystencja posiłków.
Skład diety
Zalecana jest dieta bogata w warzywa i owoce oraz produkty z niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Pacjenci powinni wybierać chude mięso oraz zastępować tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Posiłki należy podawać w apetyczny sposób i urozmaicać. Bardzo ważne w diecie przy chorobie Alzheimera są także witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Produkty bogate w ten składnik to soja oraz warzywa zielone (brokuły, brukselka, szpinak, szparagi), a także jaja, chleb razowy, otręby pszenne i pomarańcze.
Konsystencja diety
Pacjenci, którzy mają chorobę Alzheimera, często doświadczają problemów z połykaniem i dochodzi do zakrztuszeń, dlatego posiłki powinny być gęste, łatwe do połknięcia. Unika się podawania płynnych pokarmów o konsystencji zbliżonej do wody. Warto zwrócić uwagę, aby były spożywane spokojnie i powoli.
Zaburzenia apetytu
U chorych na Alzheimera pojawiają się często zaburzenia apetytu, czyli nie występuje uczucie sytości jak u zdrowego człowieka. Kiedy domagają się jedzenia tuż po spożyciu posiłku, należy zaspokoić ich potrzeby niskokalorycznymi przekąskami takimi jak warzywa, owoce z umiarkowaną ilością cukru oraz chudy nabiał.