Choroba Parkinsona to zwyrodnienie układu nerwowego – liczba komórek nerwowych wytwarzających dopaminę zmniejsza się, co prowadzi do zmniejszenia wydzielania tego neurotransmitera. Przyczyny choroby są jak dotąd nieznane
Objawy:
- drżenie spoczynkowe rąk,
- trudności w poruszaniu się,
- spowolnienie ruchowe,
- bóle i sztywność mięśni,
- zaburzenia chodu,
- zmiana pisma (pisanie coraz mniejszych liter),
- zaburzenia mowy.
Leczenie
Podstawowym lekiem powodującym zmniejszenie objawów w chorobie Parkinsona jest L – Dopa (aminokwas ulegający przemianie w organizmie do dopaminy, której w chorobie Parkinsona brakuje).
Wsparcie dietetyka
Warto skonsultować się z dietetykiem, aby zyskać wiedzę, jakie są podstawowe zalecenia wspomagające leczenie. Pacjent leczony preparatami L – Dopy powinien spożywać zmniejszoną ilość białka, natomiast zapotrzebowanie na energię zwiększa się.
Dla osób z niedowagą powinno się zwiększyć w posiłkach zawartość węglowodanów złożonych, których źródłem jest pieczywo z pełnego przemiału, kasze, ryż, makarony, a także kwasów tłuszczowych nienasyconych występujących w olejach roślinnych, rybach morskich, ziarnach zbóż oraz orzechach. W celu zapobiegania zaparciom i chorobom jelita grubego należy uwzględnić większą ilość produktów bogatych w błonnik pokarmowy.
Pacjentom, u których wystąpiła oporność na działanie L – Dopy zaleca się ograniczenie podaży białka (mięso, nabiał, ryby, jaja, pieczywo razowe, kasze) z wyjątkiem posiłku wieczornego, który powinien dostarczyć chorym białko zalecane normą żywienia.
Ważne, aby pić odpowiednią ilość płynów – zaleca się 6 – 8 szklanek płynów na dobę. W przypadku zaburzeń połykania stosuje się dietę o konsystencji papkowatej.
Zapotrzebowanie na energię, makro i mikroskładniki oblicza się indywidualnie, dlatego najlepiej skorzystać z wizyty u dietetyka, który ustali także zbilansowany jadłospis.